До 5 години във всяка точка на Турция ще се сее пшеница, разработена в Добруджанския земеделски институт – гр. Ген. Тошево. Тогава ще се говори за милиони декари с български пшеници, защото сортовете са много добри и подходящи за турските условия. Това заяви по време на Деня на отворени врати Кемал Мехмед Ефраим, търговски директор и представител на фирма Тарар ун със седалище Текирдаг, Република Турция.
Фирмата доставя семена от хлебна пшеница за южната ни съседка. Още от 2008 г. започва сътрудничеството между нея и научния институт. В момента там се изпитват седем хлебни пшеници, един сорт тритикале и един твърда пшеница. Едната от пшениците е утвърдена и вписана в Националната сортова листа на Република Турция през миналата година, подчерта Кемал Мехмед Ефраим. До април 2014 г. ще се доизпитват още два сорта пшеница – Ивета и Галатея.
Популярният у нас сорт Енола е все още на изпитване в Турция, но при поливни условия. При поливане се тестват още една хлебна пшеница и сорт тритикале. Около 50% от площите в южната ни съседка са поливни. При такива условия добруджанският сорт Аглика даде добиви от 1050 кг от декар, добави още Кемал Ефраим. Житницата на Турция е районът на Коня, в Анадола. А там Аглика е на първо място при поливни производствени условия.
Защо се харесват българските пшеници?
Те са студоустойчиви и подходящи за всички региони на Турция – и за Анадола, и за Тракийската част. За Егейската част на Турция са по-подходящи сортовете на Института в Садово. Останалите критерии, по които се оценяват българските пшеници, селектирани в Добруджанския институт, са качеството на зърното и производителността.
В момента в Турция се води съревнование за приза „Златен клас”. Кемал Ефраим е сигурен, че сортовете Ивета и Аглика ще са в челните места – Ивета ще бъде първа като осилеста пшеница, а Аглика – като безосилеста. И двата сорта се представят отлично по полетата на южната ни съседка. Те дават между 50 и 200 кг от декар по-високи добиви в сравнение с останалите турски сортове пшеница. А в научно-изследователски полета Ивета и Аглика в Одрин са показали много високи добиви – между 780 и 850 килограма от декар. Изпитването на пшениците за приза „Златен клас” ще продължи до 2015 г. Сортовете пшеница на ДЗИ се конкурират с редица европейски сортове от Франция, Италия, Русия, Унгария.
Плановете на турската фирма включват и други култури, една от които е нахутът – изключително търсен в Турция, разказва още Кемал Ефраим. Нахутът е много богат на протеини, бъдещата храна на човечеството. Фирмата ще предложи два сорта нахут за изпитване в България, за да се включат в Националната листа на Република България. Целта е България да стане център на семепроизводството на нахут.
В Деня на отворените врати производители и учени посетиха полетата на Института и се запознаха с 14 сорта обикновена пшеница, 2 сорта твърда, 4 сорта тритикале и 1 сорт ечемик, създадени от селекционерите му. За есенната сеитбена кампания от тях ще се продават базови семена. Селекцията на учените винаги отговаря на предизвикателствата на климата, подчерта директорът доц. Иван Киряков. Всички сортове, които са признати от ИАСАС, са с висока продуктивност, висока устойчивост на болести, висока устойчивост на абиотични стресови фактори – засушаване, замръзване.