Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 26 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Ноември 2013
45 години породата Ил дьо Франс доказва безспорните си предимства у нас
Държавата да предостави на животновъдите 1 млн. дка от земята си, ако искаме поне още 1 милион овце, апелира шефът на развъдната асоциация Пламен Николов

45 години породата Ил дьо Франс доказва безспорните си предимства у нас

print

e-mail facebook

 

С нов председател на Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс в България, но със старата решимост да се съхранят ценните животни, премина второто Национално изложение под наслов „45 години на породата Ил дьо Франс в България” на 12 октомври т.г. в Стара Загора. Негов домакин и съорганизатор беше Земеделският институт, чийто директор доц. д-р Стайка Лалева с гордост изтъкна как тук се отглежда елитната порода месодайни овце още от 1968 г.

 „Успяхме да я съхраним през трудните 90-те години на миналия век и след 2000 г. тя постави началото на месодайното овцевъдство в България. Продължаваме да реализираме разплоден материал и ценни в генетично отношение животни и много се радваме, че популацията чистопородни животни се увеличава с всяка година и все повече фермери предпочитат да ги отглеждат”, обърна се към гостите доц. Лалева.

„Радващо е, че цели 45 години тази порода успява да се развива и да печели много поддръжници, което е много важно и за нашия регион, защото животновъдството и в частност овцевъдството е важен сектор с възможности за приходи”, отбеляза зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова. Тя пожела изложението да стане трайно във времето и да предизвиква все по-голям интерес.

Всяко такова изложение се превръща в празник за животновъдите, изрази убеденост Силвия Василева, главен експерт в Дирекция „Животновъдство” в МЗХ. Дамата благодари на ръководството на Асоциацията, че с неуморен труд и инициативност дава възможност за постигане на по-голямо разнообразие по отношение на генетичните ресурси в страната. „А България е страна, известна с традиционализма в овцевъдството. Благодаря на френските партньори, които рамо до рамо с нашите селекционери създадоха стабилна популация от породата Ил дьо Франс в нашата страна. С уважение и респект поздравявам животновъдите, които всекидневно са заети с животните, представени тук, желая им по-добри резултати, по-висока доходност и здраве”, заключи емоционално Силвия Василева.

Доц. Лалева представи новия председател на Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс в България, който е на този пост само от месец. Пламен Николов е крупен фермер от Добричкия регион, където обработва над 10 хил. декара, а от 2 години е разширил дейността си и с животновъдство – отглежда породата Ил дьо Франс.

А защо я е предпочел – всеки несведущ гост на изложението успя да разбере от изпълнените с патос и очевидна силна привързаност думи на доайена на породата Ил дьо Франс у нас – проф. Илия Димитров. „Създадена във Франция с типичните изисквания и реализация на онзи тънък френски вкус и отношение към красивото и полезното – това е голямата селекция, която прави породата предпочитана”, започна прочувственото си слово проф. Димитров.

Той описа подробно високите вкусови качества на месото, без характерна миризма на мазнините. Породата овце се отличава с изключителен растеж – реализира 35-40 кг оптимално живо тегло за клане за 70-80 дни, предпочитана е и заради доброто оползотворяване на фуража. С малък разход се гарантира бърз растеж. Още нещо я отличава от други месодайни породи – възможността животните да влизат рано в разплодна дейност, още на 10-месечна възраст те могат да се заплождат. Имат дълъг пожизнен период на експлоатация – експериментите на проф. Димитров показват, че на 9-10-годишна възраст животните нормално раждат и отглеждат агнетата си. А днес селекцията е довела плодовитост до 180-200, а дори и до 205 агнета от 100 овце.

 

 

Автор: Нина Йовкова
Целия материал четете в брой Ноември 2013



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg