Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Неделя, 12 Май 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Декември 2013
„ЕКОМИЛК-208” – трансграничен стимул за производители и преработватели на мляко в регионите на Трън и Ниш
Проектът се осъществява с водещото участие на Фондация „Д-р Стамен Григоров”

„ЕКОМИЛК-208” – трансграничен стимул за производители и преработватели на мляко в регионите на Трън и Ниш

print

e-mail facebook

Транснационалното сътрудничество в земеделието и хранителната индустрия е много повече от създаване на мрежи между Местни инициативни групи от различни страни, членки на ЕС, или трети страни. Чрез него, използвайки опита на партньори от съседни региони, могат да се предприемат дейности, който водят до повишаване на потенциала на селските райони, в които живеят земеделски производители и преработватели на местни суровини от земеделското производство.

Дългоочакваната вест, че планираната магистрала София-Ниш ще бъде готова до края на 2016 г. обявиха в началото на ноември на отиващата си 2013 г. българският министър на регионалното развитие Десислава Терзиева и сръбският ù колега Игор Мирович след връчването на 13 договора по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия.

Повече от половин година преди това прозорливата идея на Фондация „Д-р Стамен Григоров” за „магистрала” на сътрудничество между българските и сръбските производители и преработватели на мляко вече беше намерила реализацията си в рамките на трансграничния проект „ЕКОМИЛК-208”, съфинансиран от ЕС чрез Програмата за трансгранично сътрудничество и Инструмента за предприсъединителна помощ България-Сърбия. Дейностите по него станаха факт с упоритата и целенасочена инициативност на председателя на Фондацията Юлия Григорова и експертите от общините Трън и Ниш, участници в проекта. Още в началото на месец май т.г. Фондация „Д-р Стамен Григоров“, община Трън и партньорите им от сръбския град Ниш и Асоциация „Клъстер Сирене Юг“ – област Нишава, Сърбия, стартираха работата си по този съвместен едногодишен проект за „Укрепване на капацитета на производителите и преработвателите на мляко” с акроним „ЕКОМИЛК-208” по Програмата за Трансгранично сътрудничество между Република България и Република Сърбия.

Водещата им цел е да се насърчат добросъседските отношения и икономическото, социалното и културното сближаване в трансграничната зона чрез установяване на взаимноизгодно сътрудничество и бизнес партньорства между българските и сръбските производители и преработватели на мляко и млечни продукти. Изпълнителите на проекта акцентираха още в самото начало на дейностите по него и върху популяризиране на качествата и устойчивите практики в производството на мляко, като един уникален продукт на животновъдството в двата съседни гранични региона – общините Трън и Ниш.

За постигане на тези цели в програмата на проекта беше включен и тазгодишният традиционен Национален празник на киселото мляко в Трън с придружаващата го Международна научно-практическа конференция, на която присъстваха и представители на Асоциация „Клъстер Сирене – Юг“ от град Ниш. Според предвидените дейности по проекта беше извършено анкетно проучване сред 50 животновъдни стопанства и млекопреработвателни предприятия от пограничните области у нас Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и София област. Оказана им беше методическа помощ в използването на съвременни методи за добиване на качествено и екологично чисто мляко и преработката му в екологично чисти продукти. В синхрон с програмата на трансграничния проект тази есен

група български земеделски производители от района на Трън, Брезник, Годеч и Перник бяха на работно посещение в община Ниш

Вдъхновяваше ги духовната близост със западните им съседи. Водеше ги обаче любопитството дали и те преодоляват техните проблеми с амбицията на хора от Балканите, готови да покажат на Европа и нейните пазари своята значимост и самобитност като земеделски производители и преработватели на мляко.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Декември 2013



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg