Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 26 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Април 2015
Гъбопроизводството в България – пред фалит
Тържищата и големите търговски вериги предпочитат гъби от Полша

Гъбопроизводството в България – пред фалит

print

e-mail facebook

В миналото гъбопроизводството в България е процъфтявало. Днес бъдещето му е неясно. Секторът е оставен на произвола, а липсата на средства за иновации правят производството неконкурентно на пазара. Няма помощ от държавата, а единствените средства по схемата de minimis са били дадени преди 3 години, жалват се от браншовия съюз. Не е нормално държавата да няма стратегия за развитие на земеделието, заяви Илияна Димитрова, председател на Съюза на гъбопроизводителите в България. Тя изказа възмущението си от липсата на европейски субсидии за бранша, като припомни, че за 7 години в България са усвоени едва 1,5 до 2 млн. евро за гъбопроизводство, а в Полша за същия период – 1 млрд. евро. Логичен е въпросът с какво родните производители ще конкурират колегите си от Полша, производител номер едно на гъби в Европа.

„Оцеляваме в момента. В Хасково масово затварят гъбарници, защото полската гъба ни убива. Не знам как ги произвеждат и по какъв начин, но това е истината“, жалва се Димитър Колев от Бургас. Прогнозите за оцеляването на бизнеса на Велурина Чирпанска от Асеновград също са лоши. „Нашите гъби вече не се изкупуват от тържищата и големите търговски вериги. Количествата, които влизат от Полша, са огромни, и освен това техните гъби са по-бели. Вероятно ги третират с нещо. Нямаме подкрепата на държавата. За разлика от друти страни в Европа, у нас няма квоти за внос, а това би защитило дребните и средните гъбопроизводители“, смята производителката.

Павлина и Тенчо Ваневи от Хасково са гъбопроизводители от 1986 г. Сега бизнесът им е пред фалит. В миналото хранели много семейства, но днес с навлизането на огромни количества гъби от чужбина са намалили производството, съответно са съкратили и работниците. „В Полша гъбопроизводителите получават субсидии. Изкупвачите не искат български гъби. Казват, че полската е с търговски вид и се съхранява по-дълго. Обикновено след третия ден гъбата променя вида си, а на тези от Полша – нищо им няма.“

 

Автор: Диана Александрова



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg