В миналото гъбопроизводството в България е процъфтявало. Днес бъдещето му е неясно. Секторът е оставен на произвола, а липсата на средства за иновации правят производството неконкурентно на пазара. Няма помощ от държавата, а единствените средства по схемата de minimis са били дадени преди 3 години, жалват се от браншовия съюз. Не е нормално държавата да няма стратегия за развитие на земеделието, заяви Илияна Димитрова, председател на Съюза на гъбопроизводителите в България. Тя изказа възмущението си от липсата на европейски субсидии за бранша, като припомни, че за 7 години в България са усвоени едва 1,5 до 2 млн. евро за гъбопроизводство, а в Полша за същия период – 1 млрд. евро. Логичен е въпросът с какво родните производители ще конкурират колегите си от Полша, производител номер едно на гъби в Европа.
„Оцеляваме в момента. В Хасково масово затварят гъбарници, защото полската гъба ни убива. Не знам как ги произвеждат и по какъв начин, но това е истината“, жалва се Димитър Колев от Бургас. Прогнозите за оцеляването на бизнеса на Велурина Чирпанска от Асеновград също са лоши. „Нашите гъби вече не се изкупуват от тържищата и големите търговски вериги. Количествата, които влизат от Полша, са огромни, и освен това техните гъби са по-бели. Вероятно ги третират с нещо. Нямаме подкрепата на държавата. За разлика от друти страни в Европа, у нас няма квоти за внос, а това би защитило дребните и средните гъбопроизводители“, смята производителката.
Павлина и Тенчо Ваневи от Хасково са гъбопроизводители от 1986 г. Сега бизнесът им е пред фалит. В миналото хранели много семейства, но днес с навлизането на огромни количества гъби от чужбина са намалили производството, съответно са съкратили и работниците. „В Полша гъбопроизводителите получават субсидии. Изкупвачите не искат български гъби. Казват, че полската е с търговски вид и се съхранява по-дълго. Обикновено след третия ден гъбата променя вида си, а на тези от Полша – нищо им няма.“
|