Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 04 Май 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Януари 2016
Надграждащи политики и 99% усвоени евросредства в българското земеделие
МЗХ и Фонд „Земеделие“-РА със споделени отговорности за оптимални решения в сектора

Надграждащи политики и 99% усвоени евросредства в българското земеделие

print

e-mail facebook

„Брутната добавена стойност е 3,3 млрд. лв. за 2015 година за деветмесечието, като отчитаме ръст за първо и трето тримесечие. Имаме увеличение на износа с 5,5%, положително външнотърговско салдо около 735 милиона евро, което е съпоставимо с предходната 2014 година. Независимо от критериите, които имаше в определени отрасли като млечния сектор и спада на цените вследствие на няколко фактора, можем да кажем, че вървим с еднакви, дори и подобрени темпове и резултати спрямо 2014 г.“, обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на заключителна за миналата година пресконференция. Два дни преди Коледа заедно със зам.-министрите Васил Грудев, Цветан Димитров и Георги Костов тя отчете дейността на ведомството.

По думите ѝ с над 3 млрд. лв. по няколко направления са подкрепени земеделските ни производители за 2015 г. „Към момента (Бел. ред.: 22.12.2015 г.) са им изплатени 1,3 млрд. лв. по ПРСР (2007-2014). В последните два дни за плащане остават 35 млн. евро, като вероятно една малка част от тях няма да бъдат платени поради некоректно предложени заявки за превеждане на средствата. Очакванията са това да не са повече от 15 млн. евро“, увери земеделският министър.
Тя посочи, че в рамките на общата подкрепа от над 3 милиарда лева за 2015 г. са и 1 милиард и 612 милиона лева, предоставени на земеделските производители по схемите за директни плащания и пазарни механизми. „Останалите 91 млн. лв. представляват държавни помощи, от които 50 млн. лв. са ползваният и преотстъпен данък от земеделските производители. Отстъпката от акциза, предоставена чрез ваучерната система за горива, е 41 млн. лв. В общата сума на подкрепата влизат и около 40 млн. лв., разплатени по Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство и аквакултури” за стария програмен период”, уточни министър Танева.
Първата за България Програма за развитие на селските райони (2007-2013), която приключи своето действие в края на миналата година, министърът на земеделието и храните отчете с висока усвояемост от 93% от първоначалния ѝ бюджет. Припомни, че „за успешното ѝ финализиране помогнаха и инициативите, предприети през 2015 г. с извънредния прием по мярка 121, по която на земеделските производители бяха предоставени 62 млн. лева.”
„Отчитаме рекорден интерес към кандидатстване по новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020“, подчерта министър Танева, като направи извода, че „за първи път през тази година имаше реално състезание на земеделските производители за подпомагането“ по нея. На практика те се състезаваха за разпределянето на ресурс от общо 347 млн. евро при обем от предложени проекти по различните направления от два до четири и половина пъти над предложените бюджети.
„Само напомням, че ние влязохме в мандат, когато тази програма беше върната за корекции. Ние я пренаписахме и изменихме, като в нея направихме промени, които съответстват на нашата програма, а именно много ясен фокус на подкрепа на недофинансираните сектори, като „Плодове и зеленчуци” и „Животновъдство”, което ще доведе до балансирано развито земеделие”, заяви министърът на земеделието.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Януари 2016



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg