След като в Държавен вестник (ДВ) официално излезе дълго чаканата наредба за директни продажби на малки количества суровини от животински произход, някои животновъди останаха разочаровани. Причината – регламентираните в нея количества, които могат да реализират, както и ограничението в административните области при продажбите. За тези притеснения на фермерите и за изискванията, които трябва да спазят те, за да могат да продават директно на пазара, разговаряме с д-р Любомир Кулински, директор на Дирекция „Държавен ветеринарно-санитарен контрол” (ДВСК) в Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС).
„Няма основание за притеснение – коментира д-р Кулински. – Тази наредба беше направена, за да бъдат облекчени производителите, да поемат глътка въздух и да могат директно да продават на пазара известна част от своята продукция. Не са чак толкова много държавите в Европа, които имат подобна наредба и нито една от тях не позволява, особено на големите фермери, да продават цялото произведено количество директно на пазара. Затова смятам, че нормативният документ, който изготвихме заедно с държавни и неправителствени институции, е доста добър и подчертавам, че количествата, които нашите фермери могат да предлагат на пазара, са едни от най-големите в Европа. Нека се знае, че ние сме извоювали едни пределни количества.”
До момента обаче, фермерите, подали заявления и то основно за продажба на сурово мляко, все още се броят на пръсти. Причината е, че наредбата влезе в сила наскоро – логично е на родните животновъди да им трябва известно време, за да могат да оборудват помещенията и да изпълнят определените изисквания, обясни шефът на ветеринарния контрол в НВМС. Само тогава от ДВСК могат да им дадат разрешително за дейността. „Предполагам, че не са им готови помещенията за директни продажби – изискванията за безопасност трябва да са спазени и да отговарят на регламент 852 на Европейската комисия. Но през първите месеци на тази година се очаква по-голям интерес към такава дейност”, смята д-р Кулински.
Точно оборудването на помещенията, според него, навярно ще е едно от големите затруднения, с които ще се сблъскат производителите. Ясно е, че там трябва да се налеят немалко средства, а от друга страна, всеизвестно е, че животновъдите не са от най-богатите хора в България и едва ли ще успеят бързо да съберат пари, смята директорът на ДВСК. А и изискванията не са малко. Като се започне от това, че стените, подът и таванът на помещението трябва да са гладки и лесни за почистване. Освен това, според характера на продукта, който ще предлагат стопаните, трябва да има необходимото оборудване – например, вани за прясно мляко, вани за подсирване, както и всякакъв друг инвентар. Всичко, което ще бъде в пряк допир с храната, също трябва лесно да се почиства и измива – затова задължително ще е от неръждаема стомана. Изискванията към самите продукти пък ще бъдат като в големите предприятия.