20 години от основаването си отбеляза Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци в България. На гала вечер се събраха собственици на водещи преработвателни предприятия, партньори от чужбина, представители на държавната администрация, на фирми, осигуряващи машини, апарати и материали за бранша.
Двадесетата годишнината е прекрасен празник за Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, чиито членове в нелеки времена заедно отстояваха принципи и доказваха, че са издръжливи и силни. „Най-важното, което искаме занапред да направим, е тази организация да продължи да съществува и да се развива. И още нещо - желанието ни е да излезем с обща марка „Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци“ и съответно потребителите да я разпознават“, подчерта Антоанета Божинова, изп. директор на СППЗ.
Юбилеят беше повод за поздравления и благодарности. Специална грамота получи медийният партньор на браншовата организация АГРО ТВ.
„Това е изключително висока чест за нас. Благодаря за успешното партньорство. Това е празник и за нас, като единствена специализирана медия. Ние показваме вашите постижения, нови продукти и иновации и ще продължаваме да го правим. Вие сте част от българската икономика, създавате нови работни места и това трябва да бъде показвано“, отбеляза Светла Гърбешкова, изп. директор на АГРО ТВ, като пожела на юбилярите още членове да се присъединят към организацията и да се правят нови инвестиции за в бъдеще.
И въпреки трудностите на пазара, благодарение на устойчивостта и находчивостта Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци посреща предизвикателствата, свързани с осигуряването на качествена суровина и в диалога с държавната администрация. Заместник-министърът на МЗХГ Чавдар Маринов дойде с новината, че през новия програмен период на ОСП ще има ново подпомагане за производителите на плодове и зеленчуци, които осигуряват суровини за преработката.
В отговор на това председателят на СППЗ Стойко Кировски потвърди важността на европейските пари за цялостния процес. Той каза, че става все по-трудно с намирането на родна суровина и трябва да се помисли върху обвързаната подкрепа, да се засили нейната роля към продукти, които са интересни за промишлеността, като домати, пипер, патладжан, лук, картофи.
Всяка година преработвателният бранш у нас отчита ръст в качеството, производството и износа на родна продукция. Добрата комбинацията от синергия между световна тенденция и традиционни родни продукти са в основата на успеха. Голяма заслуга за това има адекватната рефлексия на родните преработватели към световните пазарни търсения и тенденции.