От 1 януари 2013 година е в сила Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти. Основен момент в нея е ограничението към преработвателите и тези, които разфасоват и преопаковат мляко, млечни и имитиращи продукти, в които има вложени растителни мазнини в рамките на едно предприятие. Наредбата е изготвена в защита на потребителите, категорични са от Българската агенция по безопасност на храните. Браншът обаче я приема изключително противоречиво. Притесненията на почти всички преработватели са, че изискванията ще донесат повече ползи на вносителите на млечни продукти от трети страни и останалите членки на ЕС. Не са малко и тези, които загатват за обслужване на корпоративни интереси. В Наредбата е записано още, че при промяна на производството предприятието е длъжно да уведоми БАБХ в еднодневен срок. Производствените планове пък ще могат да се променят един път в годината, веднъж на шест месеца. Това утежнява бизнеса и създава излишно напрежение, обясни Диляна Славова, председател на Националната асоциация на млекопреработвателите и главен докладчик на Европейския социален и икономически съвет по реформите на ОСП. Категорично мнението на бранша е за наредби, които да регламентират производството на хранителни продукти и влаганите в тях суровини, за ясни правила и стриктно спазване на законодателството, но не за допълнителни рестрикции, различни от тези в Европа. Това поставя бизнесът у нас в неравностойна ситуация, а млечните ни продукти – в неконкурентно положение.
Наредбата няма рестриктивен характер спрямо българските производители, контрираха обвиненията на асоциацията от БАБХ
Наредбата е нотифицирана в ЕК, което означава, че не противоречи на европейското законодателство и в същността си гарантира качеството на храната, която ще бъде произвеждана и продавана на пазара, заяви за „АгроКомпас” д-р Татяна Николова, главен експерт в Дирекция „Контрол по храните” към БАБХ. Според нея въпросният член от Наредбата, визиращ графика на производствата, не се тълкува правилно. „До края на миналата година производителите трябваше да регламентират какво ще произвеждат от началото на 2013 г. Това ставаше с подаване на заявление в съответната Областна дирекция по безопасност на храните, където се намира предприятието-производител. Ако то е заявило производство на млечни продукти, според Наредбата трябва да произвежда млечни продукти минимум 6 месеца. Ако предприятието е заявило производство на имитиращи продукти и прави такова производство, може по всяко време да премине към производство на млечни продукти отново с подаване на заявление към съответната Областна дирекция по безопасност на храните и отново за най-малко 6 месеца. Иначе казано, винаги може да се премине от производство на имитиращи към производство на млечни продукти. Но започвайки да правиш млечни продукти, срокът на производството е минимум 6 месеца.”
|