Четете онлайн списание Агрокомпас
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Понеделник, 31 Август 2015

Юли 2015

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Предприемачество Брой: Април 2013
Симеон Тодоров: За да печелиш от кошери, ти трябва стратегия
Защо в България няма пчелари-милионери

Симеон Тодоров: За да печелиш от кошери, ти трябва стратегия

print

e-mail facebook

Софиянецът Симеон Тодоров определено е от хората, които разбират от пчели. Всъщност разбира от много неща, но пчеларството е може би най-голямата му страст. За навиците на медоносните насекоми и българските пчелари може да ви говори с часове. Обосновано и научно. Вече 10 години Симеон Тодоров се е посветил на идеята да стане печеливш пчелар. Обиколил е света, изследвал е най-успешните практики в бранша в различните страни и на тяхната база е разработил своя философия по въпроса за взаимната полза, която могат да си носят хората и пчелите. Надгражда я с аргументирана нова концепция за пчеларството у нас, за чиято цел пък създава и вече произвежда специални кошери. Преди това се е занимавал с няколко вида бизнес – от търговия до най-различни производства: на колбаси, машини и други подобни. „Станах пчелар, защото ми омръзна да се разправям с хора. Това е една от основните причини. Когато нещата опрат до хората, стават много сложни и обикновено не се получават. Затова реших да си хвана живота в ръцете и заложих на пчеларството.”

В момента Симеон Тодоров има повече от 1300 кошера, но е населил с пчели само 300 от тях, защото според него няма смисъл човек да гледа много кошери. „Първоначално и аз се подведох по логиката: от един кошер получаваш 20 кг мед, ако имаш 100 – вадиш два тона мед, а ако кошерите ти са 1 000 – ще прибираш 20 тона мед. Да, ама не! По тази схема направих пчелин с 1 000 кошера. Резултатът беше, че в продължение на две години загубих около 400 000 лв. За да ме разберете, ще ви го обясня така: оказа се, че в България нито кошерите са кошери, нито пчелите са пчели. Накрая зарязах всичко и обиколих света, за да видя защо пчеларите в другите страни имат успех, а ние – не. Оказа се, че причините за това са две. Първо – нашето пчеларство съществено се различава от това в другите страни, и второ – у нас пчелните продукти се изкупуват много евтино. Мой колега се върна съвсем скоро от Нова Зеландия и сподели, че там срещнал пчелар-милионер. Ако вие намерите пчелар-милионер в България, аз ще ви дам 2 милиона.”

На мига се простих с идеята за двата милиона, защото и без да обикалям по села и паланки съм наясно, че толкова забогатял от пчели фермер у нас няма да открия. Затова се опитах да разбера от моя събеседник къде според него се крие ключът към успешното пчеларство. Във всеки един район пчеларството е различно, обоснова се Симеон Тодоров. „Пчелите летят в определени периметри: за прашец до 6 км и за мед – до 3 км. Това означава, че пчеларят трябва да се настрои с пчелите си според обстановката в съответния район. Затова навсякъде по света пчеларството е организирано по различен начин. Няма рецепта. Има държави, в които температурите не падат под нулата и там пашите са много по-продължителни. Има места, където е вечна пролет. Но това, което най-много ме притесни е, че докато всяка държава и всяко едно пчеларство се настройват към конкретните условия в района си, ние българите просто сме прекопирали италианската система и сме решили, че така трябва да бъде: щом там пчеларите имат големи приходи, и тук ще е така. Наистина, и в България има особено подходящи за пчеларство области – поречието на р. Дунав, около Черно море, областите Ямбол, Стара Загора и Плевен, където от кошер наистина могат да се извадят 100, дори 120 кг мед. Но в Северозападна и Югозападна България, например, както и по поречието на р. Струма не може да откриете пчелар, който да вади такова количество мед и никога няма да намерите. Разковничето е другаде: пчелите произвеждат много продукти. Българинът ползва един от тях и това е медът. Защо? Защото може да оставите пчелите без всякакви грижи и ако е сполучлива годината, ще съберете мед. Но трябва да се разбере нещо важно –

едно е пчеларство за хоби, друго е като бизнес

На въпроса ми каква е разликата г-н Тодоров отвърна също с въпрос: „Вие ако си купите цигулка, ще станете ли цигулар? Или, ако си купите кошер, ще станете ли пчелар? Защото пчеларството няма нищо общо с кошера. Вие може да имате много или малко кошери, но това дали сте добър пчелар не се решава от бройката на кошерите. Това е грешката в България – всички мислят, че най-голям пчелар е този, който си купи най-много кошери. А това е смешно.”

 

Автор: Валери Станев
Целия материал четете в брой Април 2013ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Печалбата е от производство в полза и на природата
Румен Цалов, земеделски производител, с. Камено поле, област Враца

С WWF и проекта „За Балкана и хората“ - възможният взаимен благодат на икономически дейности и природа
Добри земеделски практики за прилагане плащания за екосистемни услуги в Природните паркове „Българка“ и „Врачански Балкан“

Тайтън Машинъри представи за първи път в България златния медалист Case IH Magnum CVX Rоwtrac
Полеви експеримент доказа щадящото въздействие на трактора върху почвата

Кметът пчелар или на какво ни учат пчелите
Не си струва да говориш за хармония без да даваш пример

 

София 1330, бул. "Възкресение" №1
Тел: 00359 2 920 20 64;
00359 2 920 20 63
Факс: 00359 2 822 13 17
e-mail: office@agrocompass.bg