Фестивал на трюфелите в България вече има и той се състои в Угърчин, в края на септември. Гостите се угощават с купища ризото с трюфел, шоколад с трюфел и какви ли не още вкусотии. Едно от най-интересните забавления е дефилетата на кучета търсачи на трюфели, които са изключително скъпи. За празника вече втора година пристига собственикът на италианската компания, която е лидер в производството и преработката на трюфели в света. Това е Франческо Урбан, съпроводен почти винаги от Рикардо Чезари, експерт агроном. Те гостуват задължително на Цветозар Мичевски, който пък е съсобственик на фабриката за преработка на диворастящи гъби в Угърчин.
Приятелството между тримата датира от дълги времена, когато техните родители са били само партньори в бизнеса. Днес италианците купуват част от продукцията на българската фабрика.
Грандиозни планове
По-важното е, че имат грандиозни планове за сътрудничество в областта на отглеждането на трюфелови платанции. Италианците имат плантации с фиданки, които заразяват с трюфели и предвиждат да започнат продажбата им на клиенти в България. Може да се каже, че те са водеща компания в този бизнес. Според Франческо Урбан почвите и климатът в България са изключително подходящи за трюфели. До това заключение е стигнал екип от италиански агрономи, които са обиколили почти цялата страна, за да изследват условията.
Липа преди всичко
Италианците твърдят, че най-подходящ дървесен вид за трюфелите е липата. Според Франческо Урбан обаче, между дърветата е добре да има само трева, а не лавандул или друга растителност.
Италианците обещават, че ще дават пълната консултация на клиентите си на заразени фиданки и че ще изкупуват продукцията от скъпата гъба.
|