- Г-н Колев, може ли България да опази дивите прасета от Африканската чума по свинете?
- Класическата чума по свинете съществува от векове. За нея има ваксина и между 2005 и 2010 г. бяха отстранени огнищата в страната. За Африканската обаче няма такава. АЧС от доста години е прехвърлена в Европа вероятно с месо. Последният случай на заболяването е от Грузия, но има в Полша, Испания, и Сардиния.
- Как се справят в тези страни?
- Ами не са се справили, Сардиния продължава да е огнище. Там смъртността на прасетата е 90%.
- Твърди се, че не е опасна за хората и че човек дори и да консумира такова месо нищо няма да му стане.
- Да, така е. Термична обработка на месото при 60 градуса унищожава вируса, такъв е ефектът и при пране в пералнята на 60 градуса. Проблемът е, че заразата се предава лесно и се пренася от хората. Най-често чрез отпадъчни продукти като кръв, парчета месо.
- А малките на заразените свине?
- Вирусоносители са. Една капка кръв е достатъчна, за да пламне заразата. Тя се движи на скокове. Както беше в Чехия, изведнъж се появи в Белгия. Там се установи, че са я пренесли военни, които са били в Полша. А Полша е доста засегната от АЧС. Пренесли са я с обувките, дрехите от полигона. Затова дезинфекцията е много важна.
- Има ли много прасета?
- Казват, че има доста. За България най-много запаси има в Северна България.
- Имате ли някакви по-специфични разпореждания за обработката на диво прасе?
- Да, има разпореждане дивите свине да остават в района на отстрела, докато излезе резултатът от изследването за чума. От БАБХ раздадоха пликчета на ловците, оборудвани да вземат проби. Пакетът е с баркот.
- Къде се държи отстреляното прасе през това време?
- Във фризера на някой от ловците, за да не излиза от района.
- А в цеховете, които преработват дивеч, или ловните стопанства, където се готви дивеч?
- В ловните стопанства и във всяко преработвателно предприятие се следи дивечът, който постъпва за трихинелоза, а от тази година и за Африканска чума по свинете. Никой не е заинтересован да пуска заразено прасе, защото иначе трябва да се унищожи цялата партида. Всяко предприятие на входа има хладилна камера.
- Как се отрази АЧС на организарания лов?
- Винаги има интерес към лов на дива свиня, ако питате ловците те само за това искат да ходят. Последните десетина години интересът е огромен. Казват, че българският народ е беден. За лова на диви свине не е никак беден. Освен това, във връзка с борбата с чумата, министърът на земеделието Румен Порожанов намали минималните цени за отстрела на дива свиня. За да предизвикаме по-голям интерес и да се намали разпространението.
- Идват ли все още графове и барони от Германия и Франция?
- Клиентите от Германия са същите. Аз се занимавам трийсет години с тази работа. Говорим си с клиенти и всички казват едно и също, че младото поколение от МОЛ-а не излиза. Това е обща тенденция на цялата планета - да намаляват ловците. И демографията има участие и някои псевдоеколози. А ловецът е най-добрият еколог.
- Защо така смятате?
- Много просто е. Защото е заинтересован да има дивеч, за да ходи на лов.
- Конкуренти ли са ви ловните полета, които се отдават на конкурс?
- Ни най-малко, защото малко от тях се занимават професионално с лов. В тях по-скоро група приятели ловуват на едно място. В тези участъци организиран ловен туризъм почти не се случва.