Г-н Кичуков, каква е реколтата от смилянски фасул тази година?
2020 година беше сушава, с високи температури и това се отрази върху добива на фасула и по мои сметки може би реколтата е с 20-30% по-малко от миналата година, но за сметка на това площите са увеличени.
Каква е причината да се увеличават площите?
Благодарение на това, че пазарният интерес към смилянския фасул се увеличава. Цените също са добри и това кара хората все повече да сеят фасул като традиционна култура. Трябва да отбележим доброто сътрудничество с търговската верига Метро, която изкупува редовно смилянски фасул и това също спомага за увеличаване интереса на местните хора към тази култура.
Каква е цената в момента за килограм смилянски фасул?
Цената на смилянският фасул е 8 лв. за дребния и 10 лв. за едрия салатен смилянски фасул.
А качеството какво е?
Качеството също е добро, макар че годината беше по-сушава, това не се отрази върху качеството на фасула.
Колко души отглеждат смилянски фасул?
Всяка къща, която има възможност и площ, отглежда определено количество смилянски фасул. Всяко семейство отглежда средно около 1 дка. Аз отглеждам 2,5 дка.
Казвате, че цената сега е много добра. Преди години каква е била?
Тя никога не е била ниска. Преди години тя е била 5-6 лв., но сега са стабилни цени, които се задържаха през последните 10 години. Това са добри цени и си заслужава човек да работи. Хубавото е, че при тази култура няма пръскания за болести и вредители, малко торове се използват. Това е голям плюс, защото намалява себестойността на продукцията.
Наистина ли фасулът не се напада от болести и неприятели?
Във влажни години при определени условия се появяват бактериоза или фасулев зърнояд, но като цяло през последните години нямаме такива проблеми. Все пак следя нещата на терен. Аз съм със специалност растителна защита. Когато се спазва по-голямо междуредие и необходимата агротехника, има по-малко проблеми.
Какви са основните трудности при отглеждането на смилянски фасул?
Фасулът трябва да се полива поне 5-6 пъти. Той е с плитка коренова система и иска по-чести поливки и по-редовно. Поливките са най-сериозният проблем, защото ако не се полива, няма добив.
Производителите на смилянски фасул миналата година подадоха заявление за вписването му като географско означение и защитено наименование за произход в ЕС. До къде стигнахте?
За съжаление, няма движение по това заявление пак заради Коронавируса. Но ще продължим да работим в тази посока и непременно ще стане в близко бъдеще, защото това ще е една допълнителна гаранция за защитата на смилянския фасул и за неговото популяризиране, а защо не и да стъпим на европейски пазари.
Подали сме документи в Агенцията по храните за получаване на знака Планински продукт и това допълнително ще повиши стойността на смилянския фасул и ще бъде гаранция за неговото качество.